uw gezondheid optimaliseren door een bewustere aanpak

ADEMEN IS GOED TEGEN STRESS, EN DAT KAN JE TRAINEN

1. Lees verder hieronder→

LINKS (NEE, GEEN POLITIEK): interessante websites  en sympathieke contacten

4. Lees verder hieronder→

CAFFEÏNE: EEN LUST... OF EEN LAST?


2. Lees verder hieronder→

MEER ENERGIE NODIG? PROBEER EENS BIETENSAP


3. Lees verder hieronder→

1. ademen is stress-reducerend

(2018, Stijn De Mets)

We ademen door onze manier van leven niet altijd even optimaal. Het kan de moeite waard zijn om bewuster te ademen om je vitaler te voelen.


Een oude techniek uit het Sanskriet 'pranayama (beheersen van energie)' komt uit de Raja Yoga.De ingeademde energie (prana) is nodig voor levenskracht zodat men op mentaal , emotioneel en fysiek vlak goed kan functioneren. Lucht is een ideale manier om deze energie in je lichaam te laten circuleren.


Een goede manier om te ademen is via het middenrif of diafragma. Sporters, beoefenaars van martial arts, bij dansen, boogschieten,... Als precisie, uithouding en concentratie belangrijk is dan kan je met een diafragma-ademhaling, of buikademhaling, meer halen uit je sport of activiteit.


Ook wanneer je een gebrek lijkt te hebben aan rust of aan lichamelijke beweging is een diafragma-ademhaling goed om meer zuurstof in je lichaam te laten circuleren. Ook bij kortademigheid of hyperventilatie is het zinvol (afhankelijk van de ernst is soms begeleiding noodzakelijk). Als we correcter ademen dan worden we fitter en rustiger, en zijn we meer in staat om stressmomenten op te vangen. Doe deze oefeningen gedoseerd en zeker niet zonder begeleiding indien je veel dient te verwerken. Schakel deskundige hulp in bij veel spanning, extreme stress & trauma!


1. Hoe gaat de basistechniek nu om met je buik te ademen? Bij het rustig inademen langs de neus, vullen de longen zich met lucht. Deze uitzetting laat je nu vooral gebeuren door, niet je ribben en je borstkas te laten uitzetten, maar je buik te laten uitzetten (en op die manier je middenrif automatisch te laten zakken). Je hoeft niet te pauzeren na de inademing. Laat meteen, zonder forceren, rustig de adem weer los. Dus gewoon ontspannen uitademen via de neus of de mond, en je laat de buik terug plat worden. Je hoeft dus de lucht niet met kracht uit te blazen, maar gewoon los te laten (ook niet te traag). Vaak is dat meer een 'zucht' zonder geluid.

Deze cyclus van in- en uitademen kan je nu regelmatig herhalen op een ritme en een diepte dat goed bij je past, maar bij voorkeur rustig en aangenaam. Het ademhalen kan bij veel stress gespannen zijn en net dat is het doel van de oefening, stress-regulatie dankzij ademen. Neem je tijd om vertrouwen te krijgen met buikademen.


Ben je een beginner? Doe het dan rustig-aan met enkele korte oefeningen per dag, en verleng de oefensessie naarmate je meer controle krijgt en er minder moet bij nadenken. Heb je het lastig? Doe het minder intens en/of laat je bijstaan door een therapeut.


Doe in het begin oefensessies. Na enkele weken ben je klaar voor de volgende stap: buikademhalen tijdens ge-limiteerde (begin-, en eindtijd) dagdagelijkse bezigheden (koken, tanden poetsen, schoonmaken,...). Ga niet te snel naar de volgende stap met je oefeningen, het is geen wedstrijd. Het doel is uiteindelijk dat je meer doorheen de dag spontaan met de buik ademt zonder dat je er nog steeds je aandacht op moet vestigen. Om grondig te ontspannen maak je nog eens tijd voor de basisoefening.


2. Heb je de buikademhaling goed onder de knie? Dan kan je er een meditatie-oefening bijdoen. LET OP: Doe alleen datgene wat goed voelt voor jou, en enkel onder ervaren begeleiding indien er veel spanning is.

  • Bij een aantal uitademingen laat je het lichaam verder ontspannen en laat je wat zwaarte toe. 
  • Daarna kan je bij het uitblazen, een aantal spanningen of gedachten waar je aan denkt wegblazen zodat je de spanningen symbolisch wat verder van je wegblaast. Hierbij kan je symbolisch het volgende in gedachten houden: blaas datgene wat verder in de tijd staat ook effectief op een symbolische manier verder van je af, zowel naar voor als het nog moet komen, of blaas het naar achter als het in het verleden staat. En wat in het 'nu' staat zet je links en rechts verder van je af. Let wel, de oefening is bedoeld om je letterlijk wat meer 'ruimtegevoel' te geven, dus meer onspannen in je lichaam. Doe deze oefeningen gedoseerd en zeker niet zonder begeleiding indien je veel dient te verwerken.
  • Na enkele minuten focus je jezelf op het inademen en nu adem je enkele keren rustig in om krachtig terug alert te zijn maar toch ontspannen.


Hoewel in osteopathie niet de nadruk ligt op buikademhalings-oefeningen, hechten veel osteopaten  belang aan een goede ontspannen buikademhaling.


Je kan er vaak terecht ivm tips om correct het middenrif te leren gebruiken, de weldoende effecten ondervinden op stressreductie, darmtransit en andere organen, en osteopathische behandeling krijgen om spanningen op het middenrif te behandelen.



2. cafeïne: een lust of een last?

(2018, Stijn De Mets, zie bronnen: 1-11)

Cafeïne of coffeïne, ook bekend onder de naam theïne, matheïne/mateïne en guaranine, is een alkaloïde die onder andere voorkomt in koffiebonen, thee, mate, guaraná en cacaobonen. Cafeïne als zuivere stof is een wit poeder met een bittere smaak. Het is een milde psychoactieve stof met een stimulerende werking.


Cafeïne-houdende dranken (koffie, groene thee, zwarte thee) hebben zowel positieve als negatieve effecten. Veel hangt af van de hoeveelheid en van het individu die het consumeert.


Bij regelmatig gebruik neemt het effect per hoeveelheid af. Er is dan meer cafeïne nodig om hetzelfde effect te bereiken. Er kan verslaving optreden en plotseling stoppen met de inname kan dan zorgen voor hoofdpijn, een sterke afname van de bloeddruk en andere ontwenningsverschijnselen. Dit komt regelmatig voor bij mensen die op het werk veel koffie drinken en dan in het weekeinde hoofdpijn hebben. In zeldzame gevallen kunnen ernstige ontwenningsverschijnselen ontstaan die enkele weken tot maanden kunnen aanhouden. In de meeste gevallen duren de ontwenningsverschijnselen zo'n 10 dagen waarvan de eerste 5 dagen als het zwaarst worden ervaren.


Bij regelmatig gebruik kunnen er bijwerkingen ontstaan: slapeloosheid en rusteloosheid (4).


Cafeïne is een 'opwekkend' middel wat storend kan zijn om tot rust te komen. Net de reden waarom je er meer stress van krijgt: cafeïne doet het aantal stresshormonen (catecholamines) toenemen, wat op zijn beurt cortisol produceert en ook extra insuline aanmaakt. Dat vergroot de kans op ontsteking, en zorgt ervoor dat je je slecht kan voelen.


Cafeïne heeft ook enige invloed op de stofwisseling. Daarom is cafeïne een veel gebruikt ingrediënt in populaire vetverbranders (fatburners).


Cafeïne heeft adrenerge effecten: het stimuleert het orthosympathische zenuwstelsel, de hartslag en de ademhaling. Vaak gaat het overmatig consumeren van cafeïnehoudende dranken gepaard met een iets vlottere stoelgang dan normaal.



Cafeïne, en suiker, is de opwekkende stof in een aantal frisdranken zoals cola en in energiedrankjes. Soms wordt cafeïne toegevoegd aan pijnstillers zoals paracetamol om een mogelijke versterking van het analgetische effect (pijnstilling) en een verlengde werkingsduur te bekomen.


Cafeïne kan in bepaalde situaties prestatiebevorderend werken en stond tot januari 2004 op de dopinglijst. Het Internationaal Olympisch Comité had een grenswaarde van 12 μg/ml vastgesteld, waarboven een urinemonster als positief werd beoordeeld. In de praktijk bleek het niet goed mogelijk om ‘sociaal’ gebruik van cafeïne in bijvoorbeeld koffie, te onderscheiden van doelbewust prestatieverhogend gebruik. Daarom staat cafeïne sinds 2004 niet meer op de dopinglijst.


Dat cafeïne de prestatie bevordert is al vele malen aangetoond. Maar hoe cafeïne precies werkt is minder bekend. Onderzoekers aan de Bangor Universiteit in Groot-Brittannië deden uitgebreid hersenonderzoek om het uit te zoeken. Wat blijkt: cafeïne zorgt ervoor dat een inspanning als minder zwaar wordt ervaren. Zo reguleren de hersenen inspanning en voorkomen ze dat er schade aan het lichaam optreedt als gevolg van een te zware belasting. De inname van cafeïne kan ervoor zorgen dat je een inspanning als minder zwaar ervaart. Je kan dus op een hogere intensiteit sporten, maar ervaart deze als minder belastend. Het zou gaan om een verschil van 6% in vergelijking met een placebo. Met behulp van cafeïne kunnen de spieren meer kracht leveren terwijl de hersenen dit als minder belastend ervaren. Eerder onderzoek bevestigt dat 3-6 mg/kg lichaamsgewicht hiervoor de ideale dosis cafeïne is, ingenomen minimaal 45 minuten voor inspanning. (9)(10)


“Caffeine is a drug, and like any other drug, it can have harmful effects when ingested in high amounts,” Batayneh cautions. “At doses of more than 500 mg — about the amount in four cups of coffee — caffeine has been found to cause nervousness, irritability,insomnia, upset stomach, muscle trezors, and irregular heartbeat.” “Energy ‘shot-type’ drinks can contain as much as 500 mg of caffeine per drink — about five times the amount of caffeine in a typical cup of brewed coffee,” “Some energy drinks can contain as much as 70 grams of sugar — the equivalent of 17.5 teaspoons,”says Lauri Wright, PhD, assistant professor of nutrition at the University of South Florida’s College of Public Health and a spokesperson for the Academy of Nutrition and Dietetics. (11) Behalve (acute) vergiftiging kan ook intolerantie voor cafeïne ontstaan.[5]


Cafeïne heeft in het lichaam gemiddeld een halveringstijd van 4,9 uur, dus wanneer men de dag om 8.00 uur zou beginnen met acht koppen koffie, dan heeft men om 13.00 uur nog steeds het equivalent van vier koppen koffie in het bloed, om 18.00 uur nog het equivalent van twee koppen en wanneer men gaat (proberen te) slapen is het alsof men net een kop koffie gedronken heeft. Bij rokers gaat het afbreken sneller, in tegenstelling tot zwangere vrouwen, bij wie dit juist veel langer duurt.[6]

Cafeïne jaagt de fase 1 ontgifting van de lever op. Het kost veel glutathion, één van de krachtigste anti-oxidanten omdat via de glutathionconjungatie van fase 1 en fase 2 in de lever de cafeïne wordt afgebroken. Het verbruikt ook andere belangrijke stoffen zoals vitaminen B en mangaan. Koffie werkt waterafdrijvend en dat neemt vele belangrijke mineralen uit het lichaam mee, zoals calcium, magnesium en kalium. Cafeïnevrije koffie is minder belastend voor de lever, maar bevat nog steeds een honderdtal andere leverbelastende producten. (8)

Bepaalde ingrediënten van koffie kunnen de werking van medicatie en ontgifting verstoren, waardoor de lever niet goed werkt en medicatie voor de schildklier en bepaalde antidepressiva moeilijk opgenomen worden door het lichaam.


Koffie bevat veel antioxidanten. Studies tonen aan dat er een verlaagd risico is op huidkanker, orale kanker, recidieven op colon kanker. (11) Het is echter ook zo dat het het meeste diterpènes bevat, een stof die je cholesterol de hoogte in jaagt. De cholorgenische zuren vertragen optimaal de opname van glucose in het bloed. Maar het verhoogt ook het niveau homocysteïne, wat een risicofactor is in zowel hart- en vaatziekten als diabetes (7). Studies wijzen ook het tegengestelde uit namelijk dat een milde inname van koffie (max 4 koppen per dag) het risico op hartproblemen doet dalen. Het is een zure drank, met mogelijke neveneffecten als verteringsproblemen, indigestie, brandend of terugvloeiend maagzuur en een onevenwicht in de darmen.


Koffie wordt gebruikt als substituut voor energie uit voeding. Variaties op koffie met suiker en slagroom zijn verdoken calorieën, vetten en suikers.


De happy gevoelens en beelden die bij koffie horen, stemmen niet overeen met wat er gaande is in je hersenen. 5-HIA, een onderdeel van serotonine, wordt meer dan gemiddeld aangetroffen in de urine van koffiedrinkers. Dit betekent dat er minder serotonine aanwezig is in de hersenen, met gevolgen voor slaap, darmwerking, humeur en roofbouw op langere termijn. Cafeïne stimuleert het geheugen, wat dan weer een positieve invloed is.


Hoeveelheid cafeïne per 100ml:

Koffie – filter70 mg

Koffie - instant50 mg

Koffie – espresso 130 mg

Decaf2,5 mgThee – zwart

30 mgThee - groen15 mg

Cola regular10 mg

IJsthee9 mg

Energiedrank30 mg

Pure chocolade 40 mg

Melkchocola20 mg


Samenvatting


Cafeïne heeft zowel een gunstige als ongunstige invloed afhankelijk van de hoeveelheid en het individu. Op sommige lichamelijke functies zijn de studies nog onduidelijk. Het prestatieverhogende effect lijkt echter vast te staan. Met cafeïne kan je, vanwege het idee meer kracht te hebben, gemakkelijker over je grens gaan en een hogere spiertonus en spierbelasting veroorzaken, met risico’s van blessures of spierspanningen tot gevolg. Bovendien is er ook meer kans op stress, hogere bloeddruk, verhoogde hartslag, versnelde ademhaling, nervositeit, slapeloosheid, minder prettige gevoelens (minder serotonine), verhoogde kans op ontstekingen, maag-en darmproblemen, cholesterolverhoging, waterafdrijvend met verhoogde afstoot mineralen en vitaminen en verstoorde leverwerking. Positieve invloeden kunnen zijn: beter geheugen, meer kracht en verhoogde prestatie, preventieve werking huidkanker en minder risico op hartproblemen, preventieve werking orale kanker, verminderde kans herval darmkanker, vertraging glucoseopname, vlottere stoelgang en pijnstillend effect.


Hoe cafeïne in het lichaam reageert is individueel te bepalen. Bepaalde effecten zullen optreden en andere niet, afhankelijk van het individu. Het is de hoeveelheid en de reactie van cafeïne op je lichaam waar het soms wel eens misloopt. In dat geval kan je beter eens stoppen met cafeïne-houdende dranken en het resultaat op je lichaam evalueren.


Voor meer info: zie volgende onderstaande bronnen waaruit deze tekst zo zorgvuldig mogelijk is samengesteld:


Bronnen, noten en/of referenties

1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Cafe%C3%AFne

2. Merck & Co Inc (1999) The Merck Index, USA: Chapman & Hall/CRC

3. MSDS fiche Caffeine, Sigma Aldrich, productnummer 27602

4. Trimbos Institute of Mental Health and Addiction

5. (en) Bron: doctoryourself.com

6. (nl) Bron: koffiethee.nl

(7) Huffington Post

(8) http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?cod=387

(9) De Morree, HM et al 2014. Cortical substrates of the effects of caffeine and time-on-task on perception of effort. J Applied Phys 117:1514-1523

(10) Coquart, JB 2014. Prediction of maximale or peak oxygen uptake from ratings of perceived exertion. Sports Med 44:5:563-578

(11) http://www.everydayhealth.com/diet-and-nutrition-pictures/essential-facts-about-caffeine.aspx

3. bietensap: een goede gewoonte

(2023 Stijn De Mets)

Waarom rode bietensap?  Andere groentesappen hebben natuurlijk ook hun voordelen, maar rode bietensap zit boordevol vitamine B6, vitamine C, ijzer, mangaan, fosfor, koper en kalium. Het sap is goed voor je stofwisseling en immuunsysteem en dat maakt dat bietensap een echte superfood is volgens veel wetenschappelijke studies. Ideaal dus voor sporters of voor je gezondheid en je terug energiek te voelen.


Er zijn ontzettend veel voordelen aan rode bietensap:


  • aanmaak rode bloedcellen door ijzer, dus betere zuurstoftransport in je lichaam, en ook goed voor je immuunsysteem en concentratie
  • normale bloeddrukregeling door kalium
  • bevorderend voor vorming van collageen in de bloedvaten en huid, en ondersteuning immuniteit door vitamine C
  • huidstevigheid door vitamine C en normale pigementatie door koper
  • boost van energie door ijzer en B-vitamines
  • bevat veel anti-oxidanten tegen celschade
  • bevat veel nitraat (dosis van 300-500 mg):  kan de prestatie verbeteren tijdens intensieve duurinspanning en tijdens intervaltraining


OPGELET:

neem niet te grote hoeveelheden bietensap per dag, want dit sap bevat veel nitraat en oxaalzuur en dat kan extra aanleg geven tot vorming van nierstenen! Dus vermijd rood bietensap indien nierstenen of aanleg tot steenvorming.






4. interessante mensen (echt waar)

osteopathie.be: beroepsvereniging osteopathie belgie (aangesloten lid)


nvo: beroepsvereniging osteopathie nederland (aangesloten lid)


heelvannele: yoga, kindercoaching,...


jeanverstraete: herbronnen zweethutten, vuurceremonie,...


centrum gea: opleidingscentrum persoonlijke ontwikkeling


bart de wildeman: life coach


docet martine: natuurlijke gezondheidsbegeleiding


centrumzonenmaan: psychologische en pedagogische GROEI van kinderen en volwassenen met oa isa deschuyteneer


cirkelsprong: rituelenbureau met hilde droogné (bvb zweethutten/coaching,...)


psychotherapiepraktijk bie heyse & inse van melkebeke


psychotherapeut: hilda schouppe


practice the inside: psychologen en coaches (bvb ademcoaching)


podologie melle: podologen met expertise


kheiron: workshops paardencommunicatie


back-up: functionele training en begeleiding met bert vervaet


propel: coaching, loopbaanbegeleiding,... met filip bauwens


centrumdiabolo: coaching bij Séverine Van De Voorde


AAaRGh: Mario De Koninck striptekenaar, cartonist


Martine van Tielen: natuurlijk gezond (voedingscoach)


disclaimer- privacy beleid

Geachte patiënt,

- conform de Europese wetgeving GDPR 25 mei 2018, privacy en praktijkbeleid –

Goedkeuring algemene voorwaarden (noodzaak voor behandelingen)

 

SAMENVATTING

 

In Praktijk Senterra (Stijn De Mets/ collega met samenwerkingsovereenkomst/wij) hechten we veel waarde aan transparante communicatie en veiligheid. Osteopaten zijn aangesloten bij, en voeren praktijk conform, de Belgische (osteopathie.be) en/of Nederlandse beroepsverenigingen (NVO/NRO). Uw gegevens (of dat van uw minderjarig kind) worden volgens de GDPR-richtlijnen verwerkt voor patiëntenzorg op grond van de behandelrelatie (overeenkomst tussen patiënt en therapeut) of wettelijke verplichting, of toestemming -al dan niet als wettelijke vertegenwoordiger(s). Deze gegevensverwerking, privacy-, en praktijkbeleid volgens de richtlijnen van de beroepsorganisaties, wordt vanaf heden met uw goedkeuring, met terugwerkende kracht actief (vanaf eerste kennismaking), en kan worden gewijzigd zonder dat wij u daarover noodzakelijkerwijs persoonlijk inlichten. Daarom vragen wij u om dit regelmatig na te lezen op de website/wachtzaal voor actuele informatie. Door acceptatie van deze algemene voorwaarden en diensten gaat u akkoord met deze gegevensverwerking, privacy-, en praktijkbeleid. Gegevens zullen minimum 30 jaar worden bewaard en kunnen, enkel op uw vraag, per email of briefwisseling uitgewisseld worden aan u, uw arts of therapeut.

 

Osteopathie of andere zorg aangeboden in de praktijk is een complementaire, paramedische, manuele  of andere behandelmethode, wat inhoudt dat u in opvolging bij de reguliere geneeskunde (onderzoek, diagnose, medicatie, advies, behandeling,..), met of zonder voorschrift, op behandeling kan komen. Osteopaten hebben een DO Diploma en/of MO Master in Osteopathie, en zijn geen arts.

 

U deelt tijdig alle relevante informatie over uw gezondheid mee, zodat wij up-to-date blijven en de behandeling daarop kunnen afstellen (bvb: geplande onderzoeken, medicatie, gezondheidstoestand…), en begrijpt u wat een osteopathiebehandeling inhoudt. Een normale geestelijke en lichamelijke gezondheid is noodzakelijk voor behandelingen. U gaat akkoord dat de gecommuniceerde informatie in de praktijk/websites/emails nooit als een medisch, juridisch advies of diagnose, aan de gebruiker kan worden beschouwd, en er kunnen geen rechten aan ontleend worden. De door ons verstrekte adviezen (dieet, voedingssupplementen,…) zijn vrijblijvend en worden best besproken met een medisch zorgprofessional. Er wordt u nooit ontraden om reguliere geneeskunde te consulteren, noch is dit een vervanging, op geen enkele wijze direct of indirect, ongeacht lopende afspraken in de praktijk of adviezen, en dit kan u geenszins ontslaan, van uw verantwoordelijkheid over uw gezondheid om tijdig een arts te consulteren (bvb bij controle, ziekteverschijnselen, tumoren, acute pijn of ongemak, hartklachten, koorts…). Minderjarigen dienen begeleid te zijn, door de ouder of voogd, tijdens de duur van de behandeling.

 

Heb je vragen of indien u het niet eens bent met de manier waarop wij uw gegevens verwerken, kan u zich wenden tot de behandelende therapeut voor uw gegevensverwerking, of bij de beroepsverenigingen of bij de gegevensbeschermingsautoriteit te  Brussel.

 

U kan altijd uw toestemming/akkoord opzeggen volgens de wettelijke bepalingen.

Meer uitgebreide en actuele info op www.senterra.be (zie o.a. disclaimer) en wachtzaal.

 

  

 

Disclaimer + Privacybeleid (conform GDPR-gegevensverwerking vanaf 25 mei 2018)



De websites www. senterra.be,  www.stijndemets.be, www.gidja.be zijn eigendom van Stijn De Mets (verder “wij, onze”)

Contactgegevens: Oude Pontweg 28, 9070 Heusden, Telefoon: 092111666 en stijndemets@senterra.be


Door de toegang tot en het gebruik van de websites en/of als patiënt in praktijk Senterra, verklaart u zich uitdrukkelijk akkoord met de volgende algemene voorwaarden (zie ook document in de wachtzaal):


Intellectuele eigendomsrechten

De inhoud van de sites, met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Stijn De Mets of rechthoudende derden

Praktijk voor osteopathie Stijn De Mets en samenwerkingsovereenkomst

De praktijk voor osteopathie te Heusden (O.-Vl) Senterra is een éénmanszaak (vrij beroep- zelfstandige) van Stijn De Mets. In de praktijk te Terneuzen is er een samenwerkingsovereenkomst met een zelfstandig collega osteopaat. Eventueel kan een vervanger/waarnemer/opvolger/collega (uitsluitend met samenwerkingsovereenkomst), patiënten behandelen van Stijn De Mets, of patiënten die zich aandienen in de praktijk, waarbij een zo strikt mogelijke deontologie wordt nagestreefd op het vlak van gegevensbescherming, en waarbij dit document in de nieuwe behandelrelatie ook geldig blijft.


Beperking van aansprakelijkheid

Wij hechten veel waarde aan transparante communicatie en veiligheid. Osteopaten zijn aangesloten bij, en voeren praktijk conform, de Belgische en Nederlandse beroepsverenigingen voor osteopathie BVBO en NVO/NRO. Stijn De Mets (of evt. diens vervanger met samenwerkingsovereenkomst) is geen arts maar osteopaat DO (Diploma in Osteopathie). De informatie in emails is uitsluitend voor de geadresseerde(n) en kan persoonlijke informatie bevatten, beschermd door een beroepsgeheim. Mocht u van dit e-mailbericht niet de geadresseerde zijn dan verzoeken wij u vriendelijk Stijn De Mets per e-mail of telefoon op de hoogte te stellen van de ontvangst van dit e-mailbericht, en het e-mailbericht te vernietigen zonder kennis te nemen van de inhoud. De informatie op de websites/emails is soms van algemene aard. De informatie is niet aangepast aan persoonlijke of specifieke omstandigheden, en kan dus niet als een persoonlijk, professioneel, medisch of juridisch advies aan de gebruiker worden beschouwd. Gelieve nooit medische consultaties bij een arts uit te stellen. De door ons verstrekte adviezen (dieet, voedingssupplementen,…) zijn vrijblijvend en worden best besproken met een medisch zorgprofessional.


Osteopathie of andere zorg aangeboden in de praktijk, is een complementaire, paramedische of alternatieve behandelmethode, wat inhoudt dat u steeds in continue opvolging bij de reguliere geneeskunde (onderzoek, diagnose, medicatie, advies, behandeling,...) daarnaast, met of zonder voorschrift, op behandeling kan komen. Consulteer regelmatig en tijdig een arts. Om u optimaal te kunnen behandelen deelt u tijdig alle relevante informatie hierover mee, op uw verantwoordelijkheid, ongeacht of er specifiek naar gevraagd wordt door de therapeut, zodat wij up-to-date blijven (bvb: geplande onderzoeken, wijzigingen medicatie,…). In alle omgang met de praktijk worden uw problemen of ongemakken besproken, maar er wordt nooit een medische diagnose gesteld of geïnsinueerd, noch wordt u ontraden om reguliere geneeskunde te consulteren en te volgen, noch is dit een vervanging van reguliere geneeskunde, op geen enkele wijze direct of indirect, en dit kan u geenszins ontslaan, ook niet deels, van uw verantwoordelijkheid over uw gezondheid (of dat van uw minderjarig kind) om een arts te consulteren, ongeacht lopende afspraken in de praktijk of eventuele adviezen. Een normale geestelijke en lichamelijke gezondheid, en op de hoogte zijn wat een osteopathiebehandeling inhoudt (zie websites/internet/folders) is noodzakelijk om behandelingen te krijgen. Voor regelmatige controles, nachtelijke pijnen, ziekteverschijnselen, tumoren, acute pijn of ongemak, hartklachten, koorts,... of twijfel over uw gezondheid, contacteer een arts.


Minderjarigen dienen begeleid te zijn, door de ouder of voogd, tijdens de duur van de behandeling ivm veiligheid en ouderlijke verantwoordelijkheid. Er kan een expliciete toestemming gevraagd worden.


Uw gegevens worden veilig verwerkt volgens de GDPR-richtlijnen. Gegevens kunnen, uitsluitend op uw vraag, uitgewisseld worden met uw arts of therapeut voor/tijdens/na een osteopathiebehandeling.


De inhoud van de site (links inbegrepen) kan ten allen tijde zonder aankondiging of kennisgeving aangepast, gewijzigd of aangevuld worden. Stijn De Mets geeft geen garanties voor de goede werking van de website en kan op geen enkele wijze aansprakelijk gehouden worden voor een slechte werking of tijdelijke (on)beschikbaarheid van de website of voor enige vorm van schade, rechtstreekse of onrechtstreekse, die zou voortvloeien uit de toegang tot of het gebruik van de website.


Stijn De Mets of de behandelende therapeut in Senterra kan in geen geval tegenover wie dan ook, op directe of indirecte, bijzondere of andere wijze aansprakelijk worden gesteld voor schade te wijten aan het gebruik van deze site of van een andere, inzonderheid als gevolg van links of hyperlinks, met inbegrip, zonder beperking, van alle verliezen, werkonderbrekingen, beschadiging van programma's of andere gegevens op het computersysteem, van apparatuur, programmatuur of andere van de gebruiker.


De website kan hyperlinks bevatten naar websites of pagina's van derden, of daar onrechtstreeks naar verwijzen. Het plaatsen van links naar deze websites of pagina’s impliceert op geen enkele wijze een impliciete goedkeuring van de inhoud ervan. Iedere therapeut bij Senterra verklaart uitdrukkelijk dat er geen zeggenschap is over de inhoud of over andere kenmerken van deze websites en kan in geen geval aansprakelijk gehouden worden voor de inhoud of de kenmerken ervan of voor enige andere vorm van schade door het gebruik ervan.

Iedere therapeut bij Senterra levert grote inspanningen opdat de ter beschikking gestelde informatie (van de betreffende therapeut/therapie/advies) op de websites/emails volledig, juist, nauwkeurig en bijgewerkt zou zijn. Ondanks deze inspanningen kunnen onjuistheden zich voordoen in de ter beschikking gestelde informatie. Indien dit onjuistheden zou bevatten of indien bepaalde informatie op of via de site onbeschikbaar zou zijn, zal iedere therapeut bij Senterra de grootst mogelijke inspanning leveren om dit zo snel mogelijk recht te zetten. Iedere therapeut bij Senterra kan evenwel niet aansprakelijk worden gesteld voor rechtstreekse of onrechtstreekse schade die hieruit ontstaat, of door het gebruik van emails of informatie op deze site.


Privacybeleid

Iedere therapeut bij Senterra neemt uw rechten bij gegevensverwerking ernstig, en heeft hier een individuele verantwoordelijkheid mbt patiëntengegevens, databeheer, verstrekte info en externe dienstverlenening (boekhouding). In deze verklaring leggen wij uit hoe wij uw persoonsgegevens verzamelen, verwerken en gebruiken. Ze vormt aldus het algemene beleid van praktijk Senterra op het vlak van gegevensverwerking. Voor vragen bij deze verklaring en ons beleid kan u steeds contact opnemen met de betreffende therapeut op www.senterra.be, mits voorafgaande identificatie. U kan zich ook richten tot de beheersverantwoordelijke bij Senterra Stijn De Mets zie contactgegevens op www.senterra.be.


Verwerkingsdoeleinden

Iedere therapeut bij Senterra verzamelt en verwerkt de persoonsgegevens van consumenten, klanten voor klanten- en orderbeheer (o.a. klantenadministratie, opvolgen van bestellingen/leveringen, facturatie, public relations,...

Het gaat over de gegevens die u ons meedeelt en die wij nodig hebben voor uw behandeling, en/of van de persoon waar u als wettelijke voogd optreedt, en verzorging als patiënt waarvoor u op ons beroep doet, zoals uw naam en adres, e-mailadres en alle andere gegevens in dat verband, in het bijzonder de gegevens die verband houden met uw gezondheid. Meestal geeft u ons die gegevens rechtstreeks door, maar het is ook mogelijk dat wij die gegevens verkrijgen van andere partijen zoals uw huisarts of andere specialisten. Wij kunnen naast de kennisgeving tot gegevensverwerking op deze website en in de wachtzaal, ook uw expliciete toestemming, digitaal/mondeling of schriftelijk, vragen voor verwerking van uw gegevens, en uw akkoord voor beperkte aansprakelijkheid.


De gegevens kunnen ook betrekking hebben op uw vrijetijdsbestedingen of consumptiegewoonten, met name wanneer deze verband kunnen houden met uw verzorging, maar ook financiële gegevens moeten worden verwerkt in het kader van de boekhoudkundige verwerking. Wij verzamelen deze gegevens zowel op papier als elektronisch.


Als u onze website bezoekt, wordt daarbij gebruik gemaakt van cookies waarover u meer informatie kan vinden in onze cookiepolicy.

Rechtsgrond(en) van de verwerking


Persoonsgegevens worden verwerkt op basis van artikel 6.1. [(a) toestemming,] [(b) (noodzakelijk voor de uitvoering van een overeenkomst),] [(c) (noodzakelijk om te voldoen aan een wettelijke verplichting)], [(f) (noodzakelijk voor de behartiging van onze gerechtvaardigde belang om te ondernemen)] van de Algemene Verordening Gegevensbescherming. In zoverre de verwerking van de persoonsgegevens plaatsvindt op basis van artikel 6.1. a) (toestemming), heeft de klant steeds het recht om de gegeven toestemming terug in te trekken.


Deze gegevens verwerken wij voor patiëntenzorg (het verlenen van diensten van zorgverlening en dus uitvoeren van het contract dat wij met u sluiten), leveranciersbeheer en boekhouding. In beginsel verzamelen en verwerken wij uw gegevens op basis van de contractuele relatie die wij met u hebben als gevolg van uw vraag tot verzorging en behandeling en het paramedisch contract dat wij daartoe met u sluiten. In andere gevallen is de verwerking gebaseerd op de taken van algemeen belang die wij als zorgverleners vervullen.


De contractuele relatie is ook de grondslag voor de verwerking van gegevens over leveranciers.

Wat onze website betreft, stemmen wij de inhoud en het gebruiksgemak hiervan zoveel mogelijk af op u als gebruikers ervan. Daarnaast verwerken wij uw gegevens om te voldoen aan de verplichtingen die voortvloeien uit het ter beschikking stellen van een website en de inhoud ervan en om u in staat te stellen om gebruik te maken van de evt. interactieve toepassingen en diensten op deze website.


Overmaken aan derden

Communicatie van gegevens zal hoofdzakelijk met u gebeuren, per post of per email,  mits voorafgaande schriftelijke toestemming, zodat u deze informatie dan zelf kan doorgeven aan derden (arts, therapeut, verzekering,...).

Indien dit noodzakelijk is ter verwezenlijking van de vooropgestelde doeleinden, kunnen de persoonsgegevens van de klant worden gedeeld binnen de Europese Economische Ruimte die rechtstreeks of onrechtstreeks met therapeuten of andere mensen bij Senterra verbonden zijn (bvb boekhoudkantoor). Iedere therapeut of betrokkene bij Senterra garandeert dat deze ontvangers de nodige technische en organisatorische maatregelen zullen nemen ter bescherming van de persoonsgegevens aan de hand van het afsluiten van een ‘verwerkingsovereenkomst’. Uw gegevens worden hoofdzakelijk intern verwerkt in het kader van klantenbeheer en boekhouding. Ze kunnen voor bepaalde punctuele diensten of opdrachten worden doorgegeven aan onderaannemers waar wij een beroep op doen, zij het altijd onder controle van de betreffende therapeut of betrokkene, en mits het afsluiten van een ‘verwerkingsovereenkomst’.


Uw gegevens worden in beginsel niet doorgegeven naar derde landen, dit zijn landen die vaak niet over een adequaat beschermingsniveau beschikken inzake de bescherming van persoonsgegevens (zoals bepaald door de Europese commissie). Als dat gebeurt, dan zorgen wij voor passende waarborgen door met de ontvangers in die derde landen zogenaamde ‘verwerkingsovereenkomsten’ te sluiten.

Soms zijn wij verplicht om gegevens over u door te geven. Dat is met name het geval wanneer wij hiertoe wettelijk worden verplicht of overheidsinstanties het recht hebben bij ons gegevens op te vragen. Evenwel garanderen wij u een zo strikt mogelijk beroepsgeheim teneinde uw rechten te vrijwaren.


Bewaarperiode

De persoonsgegevens verwerkt voor klantenbeheer zullen worden bewaard gedurende minstens 30 jaar of de termijn die noodzakelijk is om aan de wettelijke vereisten te voldoen.

Recht van inzage, verbetering, wissen, beperking, bezwaar en overdraagbaarheid van persoonsgegevens

De klant heeft te allen tijde recht op inzage van zijn persoonsgegevens en kan ze (laten) verbeteren indien ze onjuist of onvolledig zijn, ze laten verwijderen, de verwerking ervan laten beperken en bezwaar te maken tegen de verwerking van hem betreffende persoonsgegevens op basis van artikel 6.1 (e) of (f), met inbegrip van profilering op basis van die bepalingen.

Bovendien, heeft de klant het recht om een kopie van zijn persoonsgegevens te bekomen. Daartoe volstaat het dit aan te vragen bij de betreffende therapeut via de contactgegevens op www.senterra.be met een bewijs van uw identiteit. Indien u het niet eens bent met de manier waarop de of betrokkene voor de verwerking, uw gegevens verwerkt, kan u steeds een klacht indienen bij de therapeut zelf, of bij de beroepsvereniging zie website (anonieme klachten worden niet behandeld) zodat kan bemiddeld worden met de betreffende therapeut, of bij de www.gegevensbeschermingsautoriteit.be, Drukpersstraat 35 te 1000 Brussel. Het ministerie moedigt de beoefenaars van vrije en intellectuele beroepen aan om buiten de hoven en rechtbanken eventuele klachten of conflicten met consumenten (patiënten) te regelen.


Wijzigingen

Iedere therapeut bij Senterra behoudt zich het recht voor om deze verklaring en/of dit beleid te wijzigen. Hiervoor vragen wij niet steeds opnieuw uw expliciete goedkeuring maar u kan regelmatig de website/document wachtzaal controleren op wijzigingen (zie update-datum).


Direct marketing

De klant heeft het recht zich kosteloos te verzetten tegen elke verwerking van zijn persoonsgegevens met het oog op direct marketing.


Cookie-policy

Tijdens een bezoek aan de site kunnen mogelijks 'cookies' op de harde schijf van uw computer geplaatst worden via de website-host one.com. Een cookie is een tekstbestand dat door de server van een website in de browser van uw computer of op uw mobiel apparaat geplaatst wordt wanneer u een website raadpleegt. Cookies kunnen niet worden gebruikt om personen te identificeren, een cookie kan slechts een machine identificeren. U kan uw internetbrowser zodanig instellen dat cookies niet worden geaccepteerd, dat u een waarschuwing ontvangt wanneer een cookie geïnstalleerd wordt of dat de cookies nadien van uw harde schijf worden verwijderd.  Dit kan u doen via de instellingen van uw browser (via de help-functie). Hou er hierbij wel rekening mee dat bepaalde grafische elementen niet correct kunnen verschijnen, of dat u bepaalde applicaties niet zal kunnen gebruiken. Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.

Google Analytics maakt gebruik van “cookies” (tekstbestandjes die op Uw computer worden geplaatst) om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door het cookie gegenereerde informatie over Uw gebruik van de website (met inbegrip van Uw IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google gebruikt deze informatie om bij te houden hoe u de website gebruikt, rapporten over de website-activiteit op te stellen voor website-exploitanten en andere diensten aan te bieden met betrekking tot website-activiteit en internetgebruik. Google mag deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover deze derden de informatie namens Google verwerken. Google zal Uw IP-adres niet combineren met andere gegevens waarover Google beschikt. U kunt het gebruik van cookies weigeren door in Uw browser de daarvoor geëigende instellingen te kiezen. Wij wijzen u er echter op dat u in dat geval wellicht niet alle mogelijkheden van deze website kunt benutten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het verwerken van de informatie door Google op de wijze en voor de doeleinden zoals hiervoor omschreven.


Toepasselijk recht en bevoegde rechtbanken.

In het uitzonderlijk geval bij letselschade of andere schade, zal het uit te keren bedrag niet het bedrag overstijgen als dewelke vastgelegd is in de BA verzekeringspolis. Het Belgisch recht is van toepassing op deze overeenkomst en websites. In geval van een geschil zijn enkel de rechtbanken van het arrondissement Gent bevoegd.


Alle rechten voorbehouden;  ondanks zorgvuldige samenstelling kan geenszins aansprakelijkheid uitgaan naar de behandelende therapeut of betrokkene voor gegevensverwerking voor, hetzij onjuiste of onvolledige informatie en/of verkeerdelijk interpreteren van de informatie,  misbruik van informatie van deze overeenkomst en sites, hetzij andere nadelen, hetzij rechtstreeks of onrechtstreeks; gebruik of kopiëren van de informatie op enigerlei manier is niet toegestaan, zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van Stijn De Mets of betreffende therapeut.

unsplash